Școala Gimnazială "Simion Lazăr"
Lunca Mureșului

Inspectoratul Școlar Județean Alba
Ministerul Educației

16767daab95dcf9e0.34556645

 

Prezentare
Motto:

Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa.

(Ferdinand I)

Simion Lazăr

1884-1930

Întemeietor de școală românească

     Există o tradiție în învățământul românesc ca fiecare școală să poarte numele unei personalități de rang național sau din comunitatea din care face parte școala, care s-a remarcat în mod deosebit la vremea respectivă și chiar și peste timp. Marele cărturar Onisifor Ghibu, pe la 1910 revizor fiind și făcând o vizită pe la școlile confesionale din comitatul Făgărașului, propunea: ”să se decreteze ca fiecare școală să-l aleagă pe sfântul patron și în onoarea acestuia școala să fie silită a organiza câte o serbare școlară (...) prin astfel de serbări școlare relegioase-naționale nu numai că îi legăm pe învățători mai strâns de școală și de popor, dar facem și educația copiilor și a poporului întreg dându-le prilej de a asculta lucruri de folos și plăcute, îndemnându-i să se jertfească cu toții pentru școală.” Citindu-l pe marele cărturar am făcut legătura cu una dintre personalitățile locului, contemporan cu marele cărturar și anume Simion Lazăr, învățător, întemeietor de școală românească și revizor școlar, cam tot în aceeași perioadă cu Onisifor Ghibu, ceea ce ne îndreptățește să credem că s-ar fi putut să se fi cunoscut, iar astăzi, de acolo de undeva de departe, să ne fi trimis gândul bun de a fi patron spiritual al școlii noastre din Lunca Mureșului.

        Din datele de care dispunem putem să spunem că Simion Lazăr face parte din elita intelectuală transilvană care, în primele trei decenii ale secolului al XX-lea, s-a angajat cu toată ființa în lupta pentru întemeierea și apărarea școlilor românești din Transilvania amenințate de o legislație școlară din ce în ce mai restrictivă, legislație impusă de regimul dualist austro-ungar.

        S-a născut în 1884 în Lunca Mureșului, la vremea respectivă localitatea numindu-se Szekely-Kocsard, din părinți țărani, tatăl fiind și cantor la biserica din sat. Primele clase le face la școala confesională reformat-calvină din sat, iar mai apoi urmează Școala Normală ”Andrei Șaguna” din Sibiu, fiind absolventul celui de al treilea curs de pedagogie în anul 1905. Înainte de primul război mondial funcționează ca învățător în satele Ocoliș și Măgina și o scurtă perioadă de timp ca subrevizor școlar. Participă în primul război mondial în armata română, având gradul de sublocotenent. Este de menționat faptul că fratele lui, Partenie Lazăr, este împușcat în primul război în confruntările ce au avut loc în zona comunei Unirea din județul nostru. După terminarea războiului în anul 1919, Simion Lazăr este cel care preia inițiativa de întemeiere a școlii românești din Lunca Mureșului, ceea ce va și reuși, el fiind primul dascăl al acestei școli. Ecourile despre purtările dascălului Simion Lazăr răzbat până astăzi de la unii foști elevi, astăzi oameni trecuți de optzeci de ani. Aici în sat a organizat pe lângă școală societatea ”Tinerimea română”, care prezenta atât vara cât și iarna programe cultural-artistice, antrenând în această muncă tot tineretul din comună. A luptat pentru ridicarea elementelor valoroase din sat ajutând numeroși tineri să plece la studii. În această perioadă de după război și până la trecerea la cele veșnice în 1930 a deținut mai multe funcții publice pe care a știut să le folosească în favoarea oamenilor. Pe toată această perioadă este directorul Școlii Primare de Stat din comună. Este președintele Cercului Cultural, membru în Consiliu Parohial, membru în Consiliul și Adunarea comunală și membru în Adunarea protopresbiterială. În toate aceste funcții pe care le deține dă dovadă că este bun român, om de mare caracter. Bună perioadă de timp a fost și inspector școlar, timp în care s-a preocupat ca nivelul învățământului românesc să crească. În anul 1918 participă activ la Marea Unire de le Alba-Iulia cu un grup mare de români din sat. Pe tărâm istoric, Simion Lazăr s-a afirmat ca un bun cunoscător al trecutului nostru școlar și bisericesc. Distins orator, vorba lui e susținută cu căldură de puterea dragostei și a convingerii, vorbește întotdeauna în fraze alese și intuitive. S-a remarcat pe tărâm politic.  Aici a fost cel mai înfocat luptător al unificării desăvârșite și roditoare de un strălucit viitor. Spunea în aceste momente Simion Lazăr, că pentru aceste clipe trebuie robite toate interesele de o clipită și ambițiile personale, pentru ca biruința intereselor de neam și de țară să fie cât mai apropiată și mai deplină.

        Și-a văzut în parte visul împlinit, pentru că la numai 46 de ani trece la Domnul răpus de un nemilos cancer de stomac. Faptul că a fost o mare personalitate a comunei și nu numai, se observă și din felul cum i-au fost pregătite funeraliile, aflându-se din registrul morților de la Parohia Ortodoxă că slujba de înmormântare i-a fost făcută de șase preoți de seamă din Ardeal.

         În baza tuturor acestor considerente am dorit ca Școala cu clasele I-VIII Lunca Mureșului să poarte numele ”Simion Lazăr”.

 


Știri Recente:

Adaugat la 30 September 2024

Transparența veniturilor salariale 30.09.2024

Anunț concurs catedra educație fizică și sport

Adaugat la 18 September 2023

Anunț concurs

Concurs desene, colaje, si machete

Adaugat la 12 December 2022

Anunț concurs promovare treaptă profesională

Adaugat la 25 October 2022

anunț concurs

Transparența veniturilor salariale din unitatea școlară

Adaugat la 30 September 2022

Transparența veniturilor salariale

Situatie vaccinare 03.01.2022

Adaugat la 12 January 2022

Situație vaccinare la 03.01.2022

Prezentare proiect PROF

Adaugat la 20 December 2021

Informații proiect POCU/904/6/25, cod SMIS 146587 - Profesionalizarea carierei didactice – PROF http://ccdhunedoara.ro/?a=83

Situatie vaccinare 01.11.2021

Adaugat la 01 November 2021

SITUAȚIE PERSOANE VACCINATE ÎN ȘCOALA GIMNAZIALĂ SIMION LAZĂR LUNCA MUREȘULUI LA DATA DE 01.11.2021  Total angajați: 31  Total personal vaccinat: 17  Total personal nevaccinat: 14...